Smartphone-gebruikers hebben tegenwoordig nog steeds minder kans om een gsm-virus dan een computervirus. De afgelopen vijf jaar zijn virussen echter mobiele steeds vaker. Bepaald gedrag en risicofactoren vergroten de kans dat dit gebeurt.
Een mobiele virus komt voor in sommige situaties
Virussen, ook bekend als malware en spyware, op uw telefoon kunnen ertoe leiden dat iemand anders de controle over uw apparaat overneemt en persoonlijke informatie of geld van u steelt. Criminelen kunnen bijvoorbeeld malware gebruiken om wachtwoorden te stelen en uw locatie en activiteit te volgen. Technisch gezien mobiele telefoons geen virussen maar eerder malware. Malware komt de laatste jaren vaker voor omdat meer gebruikers het volgende doen:
- Apps installeren van buiten officiële winkels zoals Google Play en de App Store
- hun telefoons aanpassen of jailbreaken, waardoor de telefoons kwetsbaarder worden voor malware
- Klik op vreemde pop-ups of vreemde koppelingen in sms-berichten, e-mails en posts op sociale media
- . Hun telefoon- en app-software niet bij te werken, wat betekent dat de telefoon en apps niet over de nieuwste beveiligingspatches beschikken
- Onveilige websites en wifi-netwerken (zoals openbare netwerken) gebruiken.
- .verouderde webbrowser, vooral op Android-apparaten
- Controleer de app-machtigingen niet voordat u een app downloadt
. Met andere woorden, het kan op een bepaald moment onvermijdelijk zijn om een mobiele telefoonvirus op uw apparaat te krijgen als u gewoonlijk apps downloadt van geautoriseerde bronnen of uw telefoon jailbreakt. Jailbreaking is in feite een belangrijke manier waarop virussen op relatief veilige iPhones terechtkomen.
Apple waarschuwt gebruikers voor deze ongeoorloofde wijzigingen en merkt op dat jailbreaking beveiligingsmaatregelen verwijdert die uw apparaat en de persoonlijke informatie erop beschermen. “Hackers kunnen uw persoonlijke gegevens stelen, uw apparaat beschadigen, uw netwerk aanvallen of malware, spyware of virussen introduceren”, zegt Apple.
Het is vermeldenswaard dat apps in officiële winkels niet altijd 100 procent veilig zijn. In 2021 waren de Joker Trojan en de Facestealer Trojan aanwezig in Google Play-apps. De Joker Trojan slachtoffers Forceondertekent voor betaalde abonnementen, terwijl de Facestealer-trojan de inloggegevens van Facebook-accounts achterhaalt.
Geen mobiele telefoons, maar vergelijkbaar
Sommige vormen van oplichting lijken op voor mobiele virussen. Ze verschijnen bijvoorbeeld als apps in officiële app-winkels en lijken erg op legitieme apps. Ze beweren diensten aan te bieden waar gebruikers bijvoorbeeld overheidsprogramma’s kunnen aanvragen. Gebruikers worden naar een pagina gestuurd die om hun bankgegevens, andere gegevens en een vergoeding vraagt. Sommige gebruikers dienen die informatie vervolgens in en de oplichters hebben het nu.
Tips die u helpen voorkomen dat uw telefoon een virus krijgt
Om te beoordelen, mobiele telefoons hebben meer kans om malware te krijgen wanneer gebruikers illegale apps of apps downloaden van niet-officiële bronnen, het besturingssysteem van hun telefoon niet updaten, op verdachte links klikken en niet-beveiligde wifi-Fi-netwerken en URL’s. Met deze risicofactoren in gedachten kunt u als volgt voorkomen dat u malware en spyware op uw mobiele telefoon krijgt:
- Werk uw telefoon en apps regelmatig bij. Schakel automatische updates in en zorg ervoor dat uw webbrowser de meest recente versie is.
- Download apps alleen van geautoriseerde app stores en bekijk de app-machtigingen.
- Gebruik Google Play Protect, dat Android-telefoonapps controleert op malware.
- Vermijd het klikken op links in teksten, e-mails, voicemails, sociale media en andere bronnen, tenzij u kunt zien dat de link naar een legitieme pagina leidt. Typ indien mogelijk zelf de URL. Als bijvoorbeeld een e-mail die van uw bank lijkt te komen in uw inbox terechtkomt en zegt dat uw account is vergrendeld, klik dan niet op de link die u naar de bank zou moeten sturen. Typ in plaats daarvan handmatig de bank-URL in uw webbrowser en log vanaf daar in op uw account.
- Gebruik een VPN op je telefoon samen met antivirusbescherming, vooral als je vaak openbare wifi-netwerken gebruikt (je moet natuurlijk zoveel mogelijk openbare wifi vermijden).
- Overweeg het gebruik van iPhones, omdat deze veiliger blijven dan Android-telefoons. Dit heeft verschillende redenen, waaronder dat criminelen zich richten op Android-gebruikers omdat er meer van zijn. Apple-apparaten zijn gesloten systemen, wat betekent dat Apple de broncode niet vrijgeeft. Inmiddels gebruiken en passen veel smartphonemakers Android-toestellen aan.
Het is slim om uw gegevens te versleutelen voor het geval er een gsm -virus op uw apparaat terechtkomt. Versleuteling gebruikt een sleutel om uw gegevens te beveiligen, maar is, zoals bij de meeste dingen, niet 100 procent effectief. Bedrijven hebben vaak gegevensversleuteling nodig voor de apparaten van hun werknemers.
Over bedrijven gesproken, het is essentieel dat ze werknemers trainen in phishing-zwendel en hoe ze deze kunnen vermijden. Een dergelijke training vermindert aanzienlijk het aantal verdachte links waarop werknemers klikken en het aantal mobiele telefoonvirussen waarmee een bedrijf te maken heeft.
Volg deze stappen als uw mobiele telefoon een virus krijgt
Tekenen van een malware-infectie of een virus zijn onder meer een verhoging van de telefoonrekening, vrienden die spamberichten van u ontvangen, onbekende apps op uw apparaat, een snel leeglopende batterij, oververhitte telefoon, apps die vaak crashen zonder dat er iets van te merken is reden, frequente adware-pop-ups en pieken in het gegevensgebruik.
Wis uw cachegeheugen en downloads om een virus van een Android-telefoon te verwijderen. Start de telefoon opnieuw op in de veilige modus en doorloop uw geïnstalleerde apps voor duistere apps waarvan u zich niet herinnert dat u ze hebt gedownload. (Ga naar Instellingen, Apps & meldingen, Alle apps en geïnstalleerde apps bekijken.) Klik vervolgens op Google Play Protect en installeer een antivirus-app. Als laatste redmiddel moet u mogelijk een app voor het verwijderen van virussen gebruiken of uw telefoon terugzetten op de fabrieksinstellingen. Gebruik een gegevensback-up van vóór het moment dat uw telefoon acteerde.
Om een gsm -virus van een Apple-telefoon te verwijderen, moet u uw browsergeschiedenis en browsergegevens wissen. Dat komt omdat een Apple “virus” vaak in feite hackers zijn die uw browser gebruiken. Anders start u de telefoon opnieuw op, werkt u iOS bij en herstelt u de telefoon naar een eerdere back-up of voert u een fabrieksreset uit.Je Apple- en Android-telefoons kunnen extreem veilig zijn, zolang je de juiste stappen onderneemt tegen het krijgen van een gsm -virus. Bekijk vandaag nog onze selectie telefoons, accessoires en top 20 producten op MyTrendyPhone.