
Smartphones zijn een onmisbaar onderdeel van ieders leven geworden. Van professionals tot peuters, iedereen is te zien met een smartphone. Hoewel het lijkt alsof we deze apparaten voor altijd gebruiken, zal het je misschien verbazen dat de eerste smartphone IBM’s Simon was die in 1994 werd uitgebracht. Vanaf 2022 zijn smartphones daarmee 28 jaar oud! Het internet zelf is slechts 37 jaar oud om dingen in perspectief te plaatsen.
Simon was een omvangrijke telefoon met een touchscreen met ingebouwde apps zoals een rekenmachine en een schetsblok. Het bevatte ook e-mailmogelijkheden. In de loop der jaren zijn communicatietechnologieën zo geëvolueerd dat de eerste commercieel verkrijgbare smartphone misschien een apparaat uit de oudheid lijkt. Smartphone-accessoires zijn ook mee geëvolueerd met opties zoals: draadloze opladers en slimme thuisgadgets die werken met smartphones.
De generatiekloof wordt duidelijk in de manier waarop tieners en adolescenten technologie gebruiken en hoe snel ze zich aanpassen aan de constante evolutie. Technologische geletterdheid is ook belangrijk geworden voor de algehele kwaliteit van leven, zoals veel slimme gadgets willen smartwatches maken verbinding met smartphones om functies zoals Emergency SOS aan te bieden.
Digitale generaties
In de digitale wereld van vandaag kunnen mensen grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën, zoals beschreven door Marc Prensky, een Amerikaanse schrijver en spreker over onderwijs, in zijn artikel ‘On the Horizon’ uit 2001. Hij bedacht de termen digitale autochtonen en digitale immigranten om mensen respectievelijk te classificeren als degenen die geboren zijn in een wereld boordevol technologie en degenen die deze innovaties vrijwillig moesten overnemen.

De volgende tabel toont de indeling van de generaties binnen de twee categorieën.
Digitale immigranten | Stille traditionalisten | 1925–1945 |
Babyboomers | 1945–1965 | |
Gen X | 1965–1980 | |
Digital Natives | Millennials | 1980–1995 |
Gen Z | 1995–2010 | |
Gen Alpha | 2010 tot heden |
Dawn of Digital Natives
Het leven van Gen Z en Gen Alpha is niet meer weg te denken zonder een smartphone. Deze generaties worden geboren in een wereld waar technologie onontkoombaar is en toegang tot internet een mensenrecht is, zoals geïmpliceerd door artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). De Telegraaf meldde dat bijna tweederde van de kinderen in het VK heeft op 10-jarige leeftijd een smartphone.
De afhankelijkheid van smartphones hangt significant samen met de nieuwe sociale levensverwachtingen die worden gesteld door sociale media zoals WhatsApp, Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat (Marino et al., 2021). De pandemie heeft deze afhankelijkheid verder aangewakkerd toen lockdowns een norm werden en online klaslokalen het overnamen.
De obsessie met smartphones in deze generaties kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan ouders die ze al op 2-jarige leeftijd introduceerden. Ouders geven hun kinderen vaak toegang tot smartphones om verschillende redenen, variërend van drukke schema’s tot het omgaan met meltdowns. Gezien de tech-first-wereld waarin we leven, kan vroege technologische geletterdheid echter nuttig zijn, omdat het kinderen in staat stelt een beter begrip te krijgen van technologische concepten en het aanpassingsvermogen verbetert.
Ondanks hun vele voordelen hebben smartphones geleid tot veel fysieke en psychologische problemen die niet noodzakelijk beperkt zijn tot de generaties die tot de digitale native categorie behoren. Smartphone-afhankelijkheid is echter een discutabel begrip, aangezien smartphones in de wereld van vandaag een noodzaak zijn in plaats van louter een symbool van rijkdom of status.

Impact van smartphones op post-millennial generatie
Elke generatie groeide op in een andere omgeving en levensstijl. Het is niet ongebruikelijk dat de oudere generatie de huidige generatie lui en rechtschapen noemt. In feite heeft elke generatie die genoot van de nieuwe vrijheid die gepaard ging met technologische vooruitgang, het gehoord.
Maar is het waar? Doet de huidige generatie het slechter op het gebied van fysieke en mentale gezondheid of hebben smartphones het beter gemaakt?
Sociale media en smartphones
Sociale media groeiden in een sneller tempo met elke upgrade in smartphones. De generatie van digital natives is niet voorstelbaar zonder de opkomst van selfies en meme-cultuur. Tieners en jonge volwassenen leven een groot deel van hun leven online in tegenstelling tot eerdere generaties.
Studies hebben het gebruik van smartphones en sociale media in verband gebracht met de toename van mentale problemen onder de nieuwe generaties (Abi-Jaoude, Naylor, & Pignatiello, 2020). De sociale-mediacultuur heeft geleid tot onrealistische percepties en ideologieën, versneld door hoe gemakkelijk smartphones het maken om constant toegang te krijgen tot deze media.
Zwaar smartphonegebruik door jongere generaties voor zover het kwalificeert als verslaving, heeft ook geleid tot een negatief effect op cognitieve vaardigheden, academische prestaties en sociaal-emotioneel functioneren (Hishan, Ramakrishnan, & Qureshi, 2020; Ning, Davis, & Taraban, 2018) .

Online veiligheid en smartphones
Het is misschien niet altijd mogelijk voor ouders om het smartphonegebruik van hun kind te controleren. Hoewel er enige controle kan worden uitgeoefend over hoe jongere kinderen hun smartphones gebruiken met behulp van functies voor ouderlijk toezicht, is dit misschien niet het geval voor oudere kinderen die waarde hechten aan hun privacy.
Ondanks je beste pogingen, kun je je kind niet beschermen tegen alle online bedreigingen die gemakkelijk worden gemaakt door smartphones. Net als bij computers zijn ook smartphones vatbaar voor virussen en malware die ertoe kunnen leiden dat het apparaat wordt gehackt. Passende voorzorgsmaatregelen nemen om smartphones te beschermen tegen hacking en virussen kunnen het probleem helpen verminderen.
In de meeste gevallen zijn Android-telefoons een gemakkelijk doelwit voor dubieuze apps en oplichting. In tegenstelling tot het strikte controleproces van Apple voor apps in hun winkels en de beveiligingsfuncties van iOS op de iPhone, staat de Android-app-markt open voor iedereen en heeft het een soepel goedkeuringsbeleid. iPhones zijn echter niet volledig immuun. U kunt meer lezen over hoe u virussen van iPhones kunt verwijderen om een beter idee te krijgen.
Virussen en malware zijn niet de enige veiligheidsproblemen die smartphones opleveren. Aangezien de meeste sociale interacties van deze generatie plaatsvinden via smartphones op online platforms, worden ze blootgesteld aan cyberpesten en cyber roofdieren.

Als u uw kind al vroeg leert over de gevaren en risico’s van internet, en hoe u zichzelf kunt beschermen door praktijken te volgen, zoals het niet delen van persoonlijke informatie, kan dit een positieve invloed hebben op het gebruik en de veiligheid van hun smartphone.
Aankoopgewoonten en smartphones
Veel apps worden geleverd met in-app-aankopen. Het opslaan van uw kaartgegevens of bankgegevens voor gemakkelijke betaling is een praktijk die veel mensen volgen. Als de juiste instellingen echter niet aanwezig zijn, kunnen kinderen een rekening opstapelen wanneer ze hun games spelen.
Verder zijn inkooptrends volledig veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Steeds meer merken en bedrijven investeren in e-commerce, waardoor smartphones consumptietools zijn geworden (Ciurlău, Popescu, & Petris, 2021). Door gebruik te maken van influencer-cultuur en marketingstrategieën voor sociale media, kunnen bedrijven zich nu richten op jongere generaties om hun producten op de markt te brengen.
Slaap en smartphones

Smartphones hebben veel traditionele routines, zoals lezen, vervangen. Er is aangetoond dat afhankelijkheid van smartphones correleert met de slaapkwaliteit, onafhankelijk van de gebruikstijd (Sohn et al., 2021). Van peuters die regelmatig hun smartphones of tablets gebruikten, werd gemeld dat ze kortere slaaptijden hadden en langer nodig hadden om in slaap te vallen (Chindamo et al., 2019).
Verder is aangetoond dat het blauwe licht dat door smartphones wordt uitgestraald het circadiane ritme van het lichaam beïnvloedt (Wahl et al., 2019). Wanneer het vlak voor het slapengaan wordt gebruikt, kan het een aanzienlijke invloed hebben, niet alleen op de slaapkwaliteit, maar ook op de circadiane synchronisatie, stemming en cognitieve prestaties. Terwijl items zoals een anti-blauwlichtbeschermende bril en Eye Care-functies op smartphones helpen de impact te verminderen, ze kunnen een slechte slaaphygiëne bij kinderen bevorderen, wat van invloed kan zijn op hun latere leven.
Moeten kinderen smartphones hebben?
Ouders kunnen het niet helpen, maar debatteren of het een goed idee is om hun kinderen smartphones te geven. Maar smartphones zijn er om te blijven en de toekomst zal zich ontwikkelen rond dergelijke handheld-gadgets. Zoals met elke technologie, hebben deze gadgets veel voordelen.
Toen lockdowns over de hele wereld de norm werden, zorgden smartphones ervoor dat studenten hun opleiding niet missen. Deze gadgets hebben onderwijs toegankelijk gemaakt voor kinderen van alle financiële achtergronden. Bovendien, veel educatieve apps helpen jonge kinderen op een leuke en interactieve manier te leren en kunnen ook worden afgestemd op hun leerstijlen.
Een ander voordeel van smartphones is zonder twijfel de connectiviteit. Functies zoals GPS en gemakkelijke toegang tot hulpdiensten kunnen de veiligheid van uw kinderen helpen verbeteren. Het ontwerp van deze slimme apparaten met hun gevarieerde functies is echter meer geschikt voor tieners en jonge volwassenen. Jongere kinderen kunnen baat hebben bij eenvoudigere mobiele telefoons met beperkte mogelijkheden.
Smartphones hebben kinderen ook geholpen om zich meer bewust te worden van de wereld om hen heen. Digitaal activisme door kinderen heeft de krantenkoppen over de hele wereld gehaald en licht gebracht op kwesties die voortdurend werden genegeerd door volwassenen aan de macht. Het artikel van Global Citizen “5 tieneractivisten in het VK die de wereld veranderen” en The Washington Post’s “12 kinderen die hun gemeenschappen en onze wereld veranderen” benadrukken hoe deze door smartphones aangedreven generatie een impact creëert.
Matig smartphonegebruik zal uw kinderen niet veranderen in zombies met grote ogen. Het heeft geen zin om een gadget waarvan de impact op kinderen afhangt van hoe het wordt gebruikt, te schurken. Smartphones worden echter niet aanbevolen voor peuters, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor hun cognitieve ontwikkeling en sociale vaardigheden.
Zowel ouders als kinderen kunnen profiteren door de schermtijd te beperken. We raden aan om online etiquette met kinderen te bespreken en basisregels vast te stellen voor het gebruik van hun smartphones. Het is ook belangrijk om open discussies te voeren over internetanonimiteit en cyberpesten om de veiligheid van uw kind te waarborgen. Deze praktijken zullen uw kinderen ook helpen u te benaderen wanneer ze hulp nodig hebben zonder zich zorgen te maken over de gevolgen.
Het bouwen van Tech-first Future

Smartphones kan een dure aangelegenheid zijn. Maar u hoeft geen gloednieuwe mobiele telefoon voor uw kind te kopen. Het kopen van een tweedehands, opgeknapte of tweedehands smartphone bespaart je een paar tientjes en is ook nog eens beter voor het milieu. Leuk kopen kan altijd accessoires voor mobiele telefoons zodat uw kind er zijn persoonlijkheid aan kan toevoegen.
Als je een oude mobiele telefoon hebt liggen, kun je er geld mee verdienen door uw mobiele telefoon aan ons verkopen. Als alternatief kunt u onze deskundige reparatieservice voor mobiele telefoons en geef het een nieuw leven als de eerste telefoon van uw kind. Maar als uw mobiele telefoon zijn einde heeft bereikt, overweeg dan: uw apparaat recyclen in plaats van het weg te gooien.
Vind meer nuttige en inzichtelijke berichten met MyTrendyPhone-blogs. Ook kun je bij ons terecht om meer te weten te komen over de laatste trends en welke nieuwe slimme gadgets jouw leven makkelijker kunnen maken!
Referenties
1. Prensky, M., & Berry, BD (2001). Denken ze echt anders. Aan de horizon, 9(6), 1-9.
2. Verenigde Naties. (nd). Universele verklaring van de rechten van de mens. Verenigde Naties. Ontvangen 25 juli 2022, van https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights
3. Marino, C., Canale, N., Melodia, F., Spada, MM, & Vieno, A. (2021). De overlap tussen problematisch smartphonegebruik en problematisch gebruik van sociale media: een systematische review. Huidige verslavingsrapporten, 8(4), 469-480.
4. Abi-Jaoude, E., Naylor, KT, & Pignatiello, A. (2020). Smartphones, gebruik van sociale media en geestelijke gezondheid van jongeren. CMAJ: Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 192(6), E136–E141. https://doi.org/10.1503/cmaj.190434
5. Hishan, SS, Ramakrishnan, S., & Qureshi, MI (2020). Smartphone-verslaving, angst om iets te missen en waargenomen competentie als voorspellers van verslaving aan sociale media van adolescenten. Dagboek van kritische beoordelingen, 7(16), 1172-1181.
6. Ning, W., Davis, F., & Taraban, R. (2018). Smartphone-verslaving en cognitieve prestaties van studenten. In de 24e Americas Conference on Information Systems 2018: Digital Disruption, AMCIS 2018. Vereniging voor Informatiesystemen.
7. Ciurlău, CF, Popescu, CK, & Petris, G. (2021). Smartphones als consumptietools: de acceptatie van apparaten met internettoegang voor winkeldoeleinden. In SHS Web of Conferences (Vol. 92, p. 05004). EDP Wetenschappen.
8. Sohn, SY, Krasnoff, L., Rees, P., Kalk, NJ, & Carter, B. (2021). De associatie tussen smartphone-verslaving en slaap: een transversale studie in het VK van jonge volwassenen. Grenzen in de psychiatrie, 176.
9. Chindamo, S., Buja, A., DeBattisti, E., Terraneo, A., Marini, E., Gomez Perez, LJ, … & Gallimberti, L. (2019). Slaap en gebruik van nieuwe media bij peuters. Europees tijdschrift voor kindergeneeskunde, 178(4), 483-490.
10. Wahl, S., Engelhardt, M., Schaupp, P., Lappe, C., & Ivanov, IV (2019). De innerlijke klok – Blauw licht bepaalt het menselijke ritme. Journal of biophotonics, 12(12), e201900102. https://doi.org/10.1002/jbio.201900102